Narodowe Centrum Nauki prezentuje bazę ogłoszeń o wolnych stanowiskach pracy przy projektach finansowanych przez Centrum. Narodowe Centrum Nauki nie ponosi odpowiedzialności za treść i wiarygodność przesyłanych ofert pracy.
Uprzejmie informujemy o nowych warunkach zatrudniania osób na stanowiska typu post-doc: limit czasu upływającego od uzyskania stopnia doktora dla aplikujących na te stanowiska kobiet może być przedłużony o 1,5 roku za każde urodzone bądź przysposobione dziecko.
Kierownik projektu OPUS 27 pt. „Rola metabolomu wybranych szczepów grzybów w procesie dojrzewania mięsa wołowego metodą na sucho” (nr 2024/53/B/NZ9/01101) finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki ogłasza konkurs na stypendium naukowe dla 2 studentów w Katedrze Technologii i Oceny Żywności, Instytutu Nauk o Żywności SGGW w Warszawie.
Stanowisko 1 - wymagania:
• ukończone studia I stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka lub kierunku pokrewnym
• status studenta studiów II stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka SGGW w Warszawie
• wiedza oraz umiejętności praktyczne w zakresie zagadnień z obszaru technologii mięsa
• znajomość podstawowych oznaczeń stosowanych w ocenie jakości mięsa, ze szczególnym uwzględnieniem analizy składu chemicznego i parametrów fizykochemicznych
• umiejętność opracowywania sprawozdań/raportów z przeprowadzonych analiz i eksperymentów
• znajomość języka angielskiego na poziomie pozwalającym na posługiwanie się literaturą naukową
• praktyczna znajomość programów Word, Excel oraz Power Point
• silna motywacja do pracy naukowej, zaangażowanie w realizację zaplanowanych badań, umiejętność pracy indywidualnej oraz zespołowej, samodzielność
• dyspozycyjność, rzetelność, terminowość, pracowitość i odpowiedzialność za powierzone prace
• dodatkowym atutem będzie znajomość metod dojrzewania mięsa wołowego oraz chęć realizacji pracy magisterskiej z tematyki projektu.
Stanowisko 2 - wymagania:
• ukończone studia I stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka lub kierunku pokrewnym
• status studenta studiów II stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka SGGW w Warszawie
• wiedza oraz umiejętności praktyczne w zakresie zagadnień z obszaru technologii mięsa
• znajomość podstawowych oznaczeń stosowanych w ocenie jakości mięsa, ze szczególnym uwzględnieniem analizy parametrów fizykochemicznych i tekstury
• umiejętność opracowywania sprawozdań/raportów z przeprowadzonych analiz i eksperymentów
• znajomość języka angielskiego na poziomie pozwalającym na posługiwanie się literaturą naukową
• praktyczna znajomość programów Word, Excel oraz Power Point
• silna motywacja do pracy naukowej, zaangażowanie w realizację zaplanowanych badań, umiejętność pracy indywidualnej oraz zespołowej, samodzielność
• dyspozycyjność, rzetelność, terminowość, pracowitość i odpowiedzialność za powierzone prace
• dodatkowym atutem będzie aktywność naukowa (np. udział w konferencjach, projektach badawczych, publikacje naukowe).
Stanowisko 1 - opis zadań:
Przygotowanie odczynników chemicznych do badań. Wykonywanie oznaczeń i pomiarów wybranych cech jakościowych mięsa (analizy chemiczne i fizykochemiczne) w trakcie dojrzewania. Wprowadzanie danych do komputera, wstępna analiza i interpretacja wyników w oparciu o dostępne dane literaturowe oraz opracowywanie raportów/sprawozdań. Realizacja pracy magisterskiej z tematyki projektu.
Stanowisko 2 - opis zadań:
Przygotowanie próbek do badań. Wykonywanie oznaczeń i pomiarów wybranych cech jakościowych mięsa (analizy fizykochemiczne i pomiar tekstury) w trakcie dojrzewania. Wprowadzanie danych do komputera, wstępna analiza i interpretacja wyników w oparciu o dostępne dane literaturowe oraz opracowywanie raportów/sprawozdań. Przygotowywanie wyników do publikacji.
Kandydaci oceniani będą przede wszystkim pod kątem kompetencji do realizacji zadań określonych w projekcie.
Okres pobierania stypendiów w projekcie wynosić będzie 10 miesięcy, od 01.09.2025 do 30.06.2026, z możliwością przedłużenia. Wysokość stypendiów to 1 250 zł/miesięcznie. Stypendia przyznawane będą na podstawie umowy stypendialnej. Dodatkowe informacje dotyczące stypendiów i projektu kandydaci mogą uzyskać bezpośrednio od Kierownika Projektu (dr hab. Marta Chmiel, marta_chmiel@sggw.edu.pl).
Dodatkowe informacje:Konkurs zostanie przeprowadzony zgodnie z Regulaminem przyznawania stypendiów naukowych NCN w projektach badawczych finansowanych ze środków Narodowego Centrum Nauki (Załącznik do uchwały Rady NCN nr 25/2024 z dnia 4 marca 2024 r.).
Rekrutacja jest dwuetapowa i obejmuje:
1. weryfikację formalną złożonych dokumentów i ocenę merytoryczną ofert poprawnych formalnie (do 15 kwietnia 2025)
2. rozmowę kwalifikacyjną (bezpośrednia lub za pomocą kanałów komunikacji elektronicznej) z wybranymi kandydatami po uprzednim uzgodnieniu terminu (nie później niż w dniu 25 kwietnia 2025).
Termin rozstrzygnięcia konkursu: 5 maja 2025
Wymagane dokumenty aplikacyjne:
1. CV/życiorys (zawierający m.in.: dane kontaktowe, przebieg dotychczasowej edukacji i praktyki laboratoryjnej, osiągnięcia – publikacje naukowe, wystąpienia konferencyjne, szkolenia, certyfikaty)
2. Kopia/skan legitymacji studenckiej lub inne potwierdzenie posiadania statusu studenta;
3. Kopia/skan dyplomu ukończenia studiów I stopnia
4. Kopia/skan indeksu z ocenami ze studiów I stopnia
5. Streszczenie pracy inżynierskiej (maksymalnie 2 strony A4 – w streszczeniu należy uwzględnić m.in. stosowane w pracy metody badawcze)
6. Kopie/skany dokumentów potwierdzających kwalifikacje (jeśli dotyczy).
Prosimy o przesyłanie dokumentacji wyłącznie drogą elektroniczną na adres e-mail: marta_chmiel@sggw.edu.pl, tytuł ”Konkurs na stypendium naukowe NCN”.
Komisja Rekrutacyjna zastrzega sobie prawo do przeprowadzenia rozmowy z wybranymi kandydatami, którzy zostali ocenieni najwyżej na podstawie informacji zawartych w złożonych dokumentach (o terminie ewentualnej rozmowy wybrani kandydaci zostaną poinformowani telefonicznie/mailowo) oraz do możliwości nierozstrzygnięcia konkursu. Ponadto, w przypadku braku zadowalających ofert konkurs może zostać przedłużony.
Prosimy o załączenie w CV/życiorysie następującego oświadczenia: „Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego, w celu uczestnictwa w procesach rekrutacyjnych, zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2018 r. poz. 1000 ze zm.).”
Klauzula informacyjna: Informujemy, iż wszelkie dane osobowe jakie zostaną przekazane przez Pana/Panią w prowadzonym postępowaniu rekrutacyjnym na stanowisko asystenta badawczo-dydaktycznego przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (zwaną dalej SGGW) będą przetwarzane przez SGGW w celu przeprowadzenia wyżej wymienionego postępowania rekrutacyjnego zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE z 2016 r. Nr L 119, s. 1), zwanego dalej RODO. Administratorem Danych Osobowych jest Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, z siedzibą przy ul. Nowoursynowskiej 166, 02-787 Warszawa. Dane osobowe przechowywane będą do czasu zakończenia postępowania rekrutacyjnego prowadzonego przez SGGW. W SGGW powołany został Inspektor Ochrony Danych nadzorujący prawidłowość przetwarzania danych osobowych, z którym można skontaktować się za pośrednictwem adresu e-mail: iod@sggw.pl. Zgodnie z przepisami RODO informujemy, iż posiada Pan/Pani prawo dostępu od SGGW jako Administratora Danych Osobowych do swoich danych, ich sprostowania, przenoszenia i usunięcia oraz ograniczenia przetwarzania danych i wniesienia skargi do organu nadzorczego.