JPI “A Healthy Diet for a Healthy Life”
JPI “A Healthy Diet for a Healthy Life” (JPI HDHL) to międzynarodowe konsorcjum organizacji wspierających badania naukowe powstałe w odpowiedzi na społeczne wyzwania związane ze zdrowiem i odżywianiem na poziomie ogólnoeuropejskim.
Narodowe Centrum Nauki włączyło się w prace konsorcjum w 2014 r., przystępując do konkursu na międzynarodowe projekty badawcze pt. „Nutrition and Cognitive Function” (NutriCog).
Nutrition and Cognitive Function” (zamknięty)
(data ogłoszenia: 30 marca 2015 r.)
Tematyka konkursu:
- Mechanistic / experimental research (in vitro, animal and/or human studies) focusing on how dietary factors interrelate with cognitive functions and processes.
- Translational research (animal and/or human studies) delivering the physiological basis for the development of effective strategies to influence dietary behaviour and/or to improve cognitive function and performance.
- Epidemiological research elucidating the relationship between diet and cognitive function across the life course, exclusively based on existing cohorts or other on-going epidemiological studies.
- Pilot and/or proof of principle studies for interventions in humans, to develop new strategies for the maintenance and promotion of cognitive function and/or healthy dietary habits during the lifespan.
Budżet polskiej części projektu w systemie OSF powinien być podany w PLN i obliczony zgodnie z kursem euro z dnia podjęcia Uchwały Rady NCN nr 21/2015 z dnia 12 lutego 2015 r. (1 EUR=4,1884PLN).
Szczegółowe informacje o konkursie: http://www.healthydietforhealthylife.eu/index.php/news/177-call-for-proposals-nutrition-and-cognitive-function.
Polski projekt nagrodzony w konkursie:
Kierownik polskiej części projektu: dr hab. Kinga Polańska, Instytut Medycyny Pracy im. prof. dr. med. Jerzego Nofera
Partnerzy: dr Luisa Minghetti – koorydnator projektu (Istituto Superiore di Sanità, Włochy), dr Thierry Durrand (CNRS – University of Montpellier, Francja), dr Sascha Sauer (Max Planck Institute for Molecular Genetics, University of Wuerzburg, Niemcy), dr Barbara Viviani (Università degli Studi di Milano, Włochy), dr Susan Fairweather-Tait (University of East Anglia, Wielka Brytania)
Intestinal Microbiomics (zamknięty)
(data ogłoszenia: 23 marca 2015 r.)
Tematyka konkursu:
- The short-term and long-term functional effects of diet, dietary patterns and dietary constituents on human intestinal microbiota.
- The functional impact of diet-related variations in the intestinal microbiota on human health and/or the development of non-communicable chronic diseases.
Termin składania wniosków wstępnych upływa 28 kwietnia 2015 r. o godz. 16:00 czasu środkowoeuropejskiego.
Termin składania pełnych wniosków upływa 1 września 2015 r. o godz. 16:00 czasu środkowoeuropejskiego.
Polscy wnioskodawcy zobowiązani są również do wysłania wyłącznie drogą elektroniczną wniosku wstępnego wraz z załącznikami za pośrednictwem systemu OSF www.osf.opi.org.pl (Wniosek UNISONO). Obowiązku tego należy dopełnić w ciągu 7 dni od upływu podanego wyżej terminu składania wniosków wstępnych w konkursie. Budżet polskiej części projektu w systemie OSF powinien być podany w PLN i obliczony zgodnie z kursem euro z dnia podjęcia Uchwały Rady NCN nr 21/2015 z dnia 12 lutego 2015 r. (1 EUR=4,1884PLN).
Finansowanie
Na polskie projekty badawcze Rada NCN przeznaczyła 500 tys. euro, przy czym wysokość finansowania dla jednego projektu może wynieść max. 250 tys. euro.
Budżet polskiej części projektu w systemie OSF powinien być podany w PLN i obliczony zgodnie z kursem euro z dnia podjęcia Uchwały Rady NCN nr 21/2015 z dnia 12 lutego 2015 r. (1 EUR=4,1884PLN).
Prosimy o zapoznanie się z dokumentacją konkursową:
Szczegółowe informacje o konkursie znajdują się na stronie internetowej: http://www.healthydietforhealthylife.eu/index.php/joint-actions/microbio...
Kontakt:
Marlena Wosiak, tel. 12 341 9093