JPI “A Healthy Diet for a Healthy Life”


JPI “A Healthy Diet for a Healthy Life” (JPI HDHL) to międzynarodowe konsorcjum organizacji wspierających badania naukowe powstałe w odpowiedzi na społeczne wyzwania związane ze zdrowiem i odżywianiem na poziomie ogólnoeuropejskim.

Narodowe Centrum Nauki włączyło się w prace konsorcjum w 2014 r., przystępując do konkursu na międzynarodowe projekty badawcze pt. „Nutrition and Cognitive Function” (NutriCog).

Nutrition and Cognitive Function” (zamknięty)

(data ogłoszenia: 30 marca 2015 r.)

Tematyka konkursu:

  1. Mechanistic / experimental research (in vitro, animal and/or human studies) focusing on how dietary factors interrelate with cognitive functions and processes.
  2. Translational research (animal and/or human studies) delivering the physiological basis for the development of effective strategies to influence dietary behaviour and/or to improve cognitive function and performance.
  3. Epidemiological research elucidating the relationship between diet and cognitive function across the life course, exclusively based on existing cohorts or other on-going epidemiological studies.
  4. Pilot and/or proof of principle studies for interventions in humans, to develop new strategies for the maintenance and promotion of cognitive function and/or healthy dietary habits during the lifespan.

Budżet polskiej części projektu w systemie OSF powinien być podany w PLN i obliczony zgodnie z kursem euro z dnia podjęcia Uchwały Rady NCN nr 21/2015 z dnia 12 lutego 2015 r. (1 EUR=4,1884PLN).

 

Szczegółowe informacje o konkursie: http://www.healthydietforhealthylife.eu/index.php/news/177-call-for-proposals-nutrition-and-cognitive-function.

Polski projekt nagrodzony  w konkursie:

Wpływ selenu w życiu płodowym i okresie wczesnego dzieciństwa na poprawę rozwoju neurobehawioralnego przy niekorzystnych warunkach środowiska

Kierownik polskiej części projektu: dr hab. Kinga Polańska, Instytut Medycyny Pracy im. prof. dr. med. Jerzego Nofera

Partnerzy: dr Luisa Minghetti – koorydnator projektu (Istituto Superiore di Sanità, Włochy), dr Thierry Durrand (CNRS – University of Montpellier, Francja), dr Sascha Sauer (Max Planck Institute for Molecular Genetics, University of Wuerzburg, Niemcy), dr Barbara Viviani (Università degli Studi di Milano, Włochy), dr Susan Fairweather-Tait (University of East Anglia, Wielka Brytania)

Intestinal Microbiomics (zamknięty)

(data ogłoszenia: 23 marca 2015 r.)

Tematyka konkursu:

  1. The short-term and long-term functional effects of diet, dietary patterns and dietary constituents on human intestinal microbiota.
  2. The functional impact of diet-related variations in the intestinal microbiota on human health and/or the development of non-communicable chronic diseases.

Termin składania wniosków wstępnych upływa 28 kwietnia 2015 r. o godz. 16:00 czasu środkowoeuropejskiego.

Termin składania pełnych wniosków upływa 1 września 2015 r. o godz. 16:00 czasu środkowoeuropejskiego.

Polscy wnioskodawcy zobowiązani są również do wysłania wyłącznie drogą elektroniczną wniosku wstępnego wraz z załącznikami za pośrednictwem systemu OSF www.osf.opi.org.pl (Wniosek UNISONO). Obowiązku tego należy dopełnić w ciągu 7 dni od upływu podanego wyżej terminu składania wniosków wstępnych w konkursie. Budżet polskiej części projektu w systemie OSF powinien być podany w PLN i obliczony zgodnie z kursem euro z dnia podjęcia Uchwały Rady NCN nr 21/2015 z dnia 12 lutego 2015 r. (1 EUR=4,1884PLN).

Finansowanie

Na polskie projekty badawcze Rada NCN przeznaczyła 500 tys. euro, przy czym wysokość finansowania dla jednego projektu może wynieść max. 250 tys. euro.

Budżet polskiej części projektu w systemie OSF powinien być podany w PLN i obliczony zgodnie z kursem euro z dnia podjęcia Uchwały Rady NCN nr 21/2015 z dnia 12 lutego 2015 r. (1 EUR=4,1884PLN).

Prosimy o zapoznanie się z dokumentacją konkursową:

  1. JPI-HDHL Call 2015 Announcement
  2. JPI-HDHL Call 2015 NCN Eligibility Requirements

Szczegółowe informacje o konkursie znajdują się na stronie internetowej: http://www.healthydietforhealthylife.eu/index.php/joint-actions/microbio...

Kontakt:

Marlena Wosiak, tel. 12 341 9093